Περιβαλλοντικό στρές

Υπάρχουν πολλές μελέτες για την μεγαλύτερη αντοχή σε περιβαλλοντικό στρες, ιδιαίτερα το κρύο, των φυτών που θρέφονται με εκχύλισμα φυκιών. Μελέτες σε καλλιέργεια για το χειμερινό κριθάρι (Hordeum vulgare cv Igri) έχουν δείξει ότι με την εφαρμογή του εκχυλίσματος φυκιών βελτιώθηκε η ανθεκτικότητα στον χειμώνα και τον παγετό

Σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, το φυτό επιβραδύνει φυσιολογικές διεργασίες του: όπως η φωτοσύνθεση, υπεύθυνη όχι μόνο για την πράσινη χρώση, αλλά και για την παραγωγή βιομάζας. Προϊόντα που έχουν βάση τα φύκια, χάρη και στην περιεκτικότητά τους σε δραστικά συστατικά, βοηθούν με τη βιοσύνθεση και τη συσσώρευση της χλωροφύλλης στο φυτό και, ως εκ τούτου, την υποστήριξη της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης. Θετικά αποτελέσματα ελήφθησαν με εφαρμογή των εκχυλισμάτων φυκιών σε πολλαπλές δοκιμές (τομάτα, φασόλια, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι) αλλά και σε καλλωπιστικά φυτά όπως κωνοφόρα, οξύφυλλα κ.λ.π.

Βελτιωμένη αντοχή στο στρες λοιπόν και της φωτοσυνθετικής διαδικασίας βοηθούν το φυτό να μεγαλώνει υγιές, ισχυρό και ακμαιότατο.